Slik samarbeider du best med din medierådgiver

For meg som medierådgiver i Jobbnorge er kundene bedrifter som trenger hjelp til stillingsmarkedsføring. Hvordan skal man gå fram for å kapre den gode kandidaten? Hva skal du skrive i annonsen, og ikke minst hvilken kanal skal du publisere annonsen i?

Noen ganger holder det med én enkel annonse i en jobbportal, mens andre ganger må du tenke større. Stillinger med snevre målgrupper og komplekse arbeidsoppgaver krever kanskje en større kampanje og en god miks av ulike medier. Og da er det viktig å ta imot gode råd på veien, så du ikke går deg vill.

Lytt til erfarne folk

En av fjellvettreglene sier at du skal lytte til erfarne fjellfolk. Denne referansen kjenner vi godt, og kan overføres i flere interessefelt og bransjer, der medierådgivning ikke er noe unntak. Som medierådgiver er det jeg som har det største ansvaret, som en slags stifinner for deg.

Min oppgave er ikke bare enkel. Jeg skal være oppdatert og kunnskapsrik innenfor mitt felt. Du skal stole på at du får den hjelpen du trenger. Med et godt samarbeid med kunden er mye gjort. Og dessuten gjør det arbeidshverdagen for begge parter mye enklere.

Våg å tenke annerledes

Det er stor forskjell på kundene. Noen vet allerede godt hva de snakker om. De har høvelig kontroll på hvor de aktuelle kandidatene befinner seg og hvilke søkere de helst vil ha.
Andre er litt mer i villrede. De tenker at de skal søke bredt i hele Norges land for å finne rett person. Og noen, de vil ha annonseringen som de alltid har hatt den, ett innrykk i papiravisa.

Ingen av delene er feil, for her finnes det ikke to streker under svaret. Husk likevel på at vi som sitter i andre enden faktisk vil gi deg gode råd.

Jeg og mine kolleger sitter på kunnskap og erfaring for at du skal komme ett steg nærmere å løse problemstillingen. Noen ganger krever det endringer, selv om du kanskje ikke er helt lysten på det.

Den viktige analysen

Jeg forbereder meg og lytter til kunden. Jeg har alltid noen spørsmål klare, slik at jeg får vite hvilket behov du har som kunde. Det kan virke overflødig for noen, men behovsanalysen er noe av det viktigste vi gjør. Det er sånn vi kan gi gode råd for hvordan og hvor man bør annonsere.

Det er vanskelig å modellere målgruppen hvis jeg ikke vet hvilken kandidat kunden er på jakt etter, og nettopp derfor er dialogen med kunden så viktig. Vi jobber mye med hvordan vi kan finjustere annonsekampanjene for å nå ut til det rette publikummet. En snekker trenger ikke å se en annonse hvor det er en ledig IT-stilling for eksempel.

Medierådgiver som prater i telefon
Behovsanalysen er avgjørende. Basert på denne kan vi gi gode råd om hvordan og hvor du bør annonsere.


God kommunikasjon redder dagen

Kommunikasjon er nøkkelen. Da unngår jeg å snakke forbi kunden og lure på viktige spørsmål. Samtidig bygger jeg relasjon som er viktig for tillitens del i framtidig samarbeid.

Når jeg spør grundig om hvem målgruppen er, så handler det om hvordan jeg skal spisse budskapet. Snakker vi til en nyutdannet ung mann eller snakker vi til damer på 45 år og oppover?

«Alle» kan ikke være i målgruppen, så enkelt er det.

Min agenda er heller ikke å selge for enhver pris. Jeg skal ikke selge kunden noe de ikke trenger, men selge det som kan hjelpe dem til å nå målet. Det er lett å gå seg vill i alle annonsemulighetene. Det er heller ikke nødvendig å lyse ut stillingen over alt. Det er i stor grad min jobb å foreslå for deg hvor det er best å annonsere. Treffer vi de gode kandidatene, så har vi lykkes. Men for å få til det er vi avhengig av god kommunikasjon.

Det er også viktig at du som kunde er på tilbudssiden:

  • Ta imot gode råd når de kommer. Vær åpen for innspill når det gjelder utforming og kanaler. Det er ikke nødvendigvis sånn at den annonseringen du vanligvis gjør er den eneste riktige.
  • Det er ikke sikkert at billigst mulig er best. Kanskje noen tusen kroner ekstra kan løfte hele kampanjen til neste nivå, som gjør at du når potensielle kandidater med én gang. Da slipper du andregangsutlysning og sparer tid og penger.
  • Svar på spørsmålene som kommer. Det er disse svarene vi trenger for å rådgi deg på best mulig måte.
  • Spør! Er det noe du ikke forstår, ikke vær redd for å spørre. Det er sånn vi unngår misforståelser.

Du skal kunne stole på fagfolk. For å få den tilliten må begge parter kunne stille spørsmål og få svar. Det finnes ingen fasit som er skrevet i stein, men sammen finner vi en løsning som begge er fornøyd med.

 

Skal du ansette noen? Vi hjelper deg gjerne på veien.

Ta kontakt med våre medierådgivere her.

 

Les også:

Papirannonsen – renessanse eller død? 

5 tips til gode stillingsannonser