Permittert? Slik holder du hodet kaldt i en krevende tid.

Hold hodet kaldt, sier ekspertene. Denne fullstendige krisen vi er inne i, den kommer til å gå over. 

Det er en kjempeklump i magen om dagen. Hver morgen tenker jeg at jeg har hatt en syk drøm. Når jeg sjekker dagens ferskeste nyheter får jeg bekreftet at det dessverre er sant. Norge, hele verden for øvrig, er satt helt ut av spill av corona-viruset. Alt er snudd på hodet. Ingenting er normalt. 

Det gikk så fort. Fra den dagen det florerte med vitser i form av øl-flasker i sosiale medier til det traff oss hardt. Det var ikke lenger noe å spøke med. Det er alvor. Ikke minst for helsevesenet som er i en meget presset situasjon, som igjen fører til drastiske tiltak – som rammer alle.

 

Flere er allerede permittert  

Vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til det som er bestemt av høyere hold. Vi må forholde oss til realiteten, selv om vi kanskje ikke forstår hva som skjer. Det er unntakstilstand. Ikke bare for deg og meg, men for alle. 

Mange av oss er allerede blitt permittert fra arbeidsplassen. Noen har fått varsel og kjenner litt på hvilken vei det går. Vi vet ikke hva som skjer. Vi vet ikke hvordan neste uke ser ut, eller morgendagen for den saks skyld.

 

Regjeringen har kommet med nye regler 

Hva skjer når du permitteres? Det betyr ikke automatisk at du har mista jobben, eller at det er fare for konkurs. Arbeidsgiver er fritatt lønnsplikt, samtidig som arbeidstaker er midlertidig fritatt arbeid.  

  • Normalt skal du få permitteringsvarsel 14 dager i forveien, men ved uforutsette hendelse kan varsel gis med bare to dager. 
  • Hvis et inntektsbortfall er midlertidig, kan en arbeidsgiver bruke permittering som et virkemiddel for å prøve å redde den økonomiske situasjonen. Frykt for smitte og smitteverntiltak er ikke grunnlag for permittering. 
  • Så snart som mulig bør du sende søknad til Nav om dagpenger. Bruk elektroniske tjenester, da det er stor trøkk på telefonen. 
  • Staten har bestemt at samtlige som permitteres skal få 20 dager med full lønn. Deretter kan du ha rett på dagpenger fra Nav. 
  • Her står for øvrig alt du trenger å vite om permittering, lønnsplikt og dagpenger. 

 

Tror flere kommer tilbake til jobben sin 

Det begynner å bli trangt i den lille båten vi alle sammen sitter i. Heldigvis har verden gått videre siden Titanic sank, så det er plass i til alleMens det raser som verst, må jeg og alle andre, prøve å holde hodet kaldt. Denne situasjonen vil ikke vare for evig.  

Det samme sier «ekspertene». Det blir tøft, men det går over. Skal vi tro hodejeger Erik Falk Hansen i Avantgarde Searchså sier han til Dagens Næringsliv at mange av de permitterte kommer tilbake til sin opprinnelige jobb etter noen måneder (saken er bak betalingsmur).

Jobbnorge har også tatt grep for å sikre at vi har en arbeidsplass å komme tilbake til.
– Jobbnorge må dessverre permittere mange av våre medarbeidere på grunn av nedgang i arbeidsmengde og omsetning, samtidig som vi ønsker å sikre at de ansatte har en arbeidsplass å komme tilbake til. Mange er permittert 50% for å sikre at vi har fremdrift i alle prosesser og kan løse de oppdragene som kommer til oss på en god måte, forteller adm. direktør Jan Solhaug.

 

Bilde av Jan Solhaug

 

Han forteller også at framtidsutsiktene er gode basert på de grepene som er tatt.
– Vi håper vi kan komme i normal drift i løpet av relativt kort tid og tror Jobbnorge skal komme greit ut av dette. Som for de fleste andre private bedrifter i Norge vil dette selvsagt påvirke våre resultater gjennom året, men vi er godt rigget med egenkapital og gode eiere i ryggen.


Hvordan holde hodet kaldt?
 

  • Les noe annet enn corona-nytt. Bruk heller den tiden på en god bok, en podcast eller musikk som gir deg energi og glede. 
  • Frisk luft. Gå deg en tur, for det er faktisk lov å bevege seg utendørs. 
  • Ring en venn eller et familiemedlem og snakk om noe annet enn corona. 
  • Skru av TV-en, logg deg av, spill et brettspill. 
  • Ta en dag av gangen. Det er veldig mye lettere sagt enn gjort, men om du klarer å distansere deg litt, så vil det meste kjennes mer overkommelig ut også. 

Selv om vi må permittere deler av staben, så er det ingen fare for oss som bedrift. Det vil være folk tilgjengelig for å hjelpe deg. Enten du trenger support, rekrutteringsverktøy til framtidige ansettelser eller øvrig hjelp med annonsering for å finne de rette kandidatene.  

Du kan kontakte oss her.