Jobber omdømmet for eller mot deg? 6 råd om omdømmebygging

Et godt omdømme virker som en magnet. Det trekker ressurser til seg. Kunder, investorer og jobbsøkere blir interessert. Et dårlig omdømme gjør at folk trekker seg unna. Hvordan virker omdømme-kreftene for dere?

For noen år siden intervjuet jeg en gruppe studenter fra NTNU om hvor de ville jobbe. På ganske få minutter fikk jeg høre historier om bedrifter som ikke svarte jobbsøkere, som var direkte avvisende mot 1. og 2. års-studenter på karrieredagene og bedrifter der ingen hadde tid til møte ivrige kandidater som møtte opp personlig med søknad og CV i hånda.

Viktig i rekruttering

”Omdømmet ditt er det folk snakker om når du ikke er i rommet”, har Amazon-sjef Jeff Besoz uttalt. Og forskning om omdømme blant annet fra Fombrun og van Riel viser at omdømmevinnerne oppnår bedre resultater, fordi de får oftere grønt lys fra omverdenen.

I rekruttering er omdømmet viktig, fordi det påvirker om kandidatene har lyst til å lese mer om virksomheten din, og lyst til å søke jobb hos deg. Videre påvirker omdømmet hvordan kandidater tenker om lønn, og om de til slutt velger å jobbe for deg eller konkurrenten – om de får tilbud fra begge.

Som et puslespill

Omdømmet er summen av oppfatninger andre har av virksomheten din. Det påvirkes av en rekke faktorer: Nettsider, stillingsannonser, artikler, bilder og filmer tekster i sosiale medier medieomtale, reklame, hva andre forteller og hva dere selv sier. Du kan tenke på det som et puslespill. Det er viktig at alle brikkene er på plass for å skape et helt og pent bilde.

Tenk for eksempel på omdømmet til NSB eller NAV, Hydro eller Hurtigruten. Det formes av mange aspekter, og oppfattes ulikt etter hvor mye egenerfaring du har med dem. Så om en student sier: ”Jeg skal aldri ta jobb der jeg hadde sommerjobb i år. Der er det helt kaos”, slik en av mine student-informanter sa, så er det omdømmefare på ferde.

Hva kan dere jobbe med?

Heldigvis er det mulig å forsøke å bygge et godt omdømme. Det gjøres ved å være bevisst hvem du er, hva du sier og hva du gjør. Og ved å forsøke å være god på innsiden, og vise dette til dem på utsiden. Det tar tid, og du må ha kontroll på både detaljene og de store linjene.

Så her er til slutt seks råd om omdømmebygging, bygget på teori og praksis:

  1. VÆR LYTTENDE: Gjør analyser for å finne ut hva dine kandidater er opptatt av. Samle dem gjerne og intervju dem grundig, med gode, åpne spørsmål.
  2. VÆR SYNLIG: Skal du bli sett og husket må du være synlig. Bruk penger på annonser og omtale i de kanalene målgruppen er.
  3. VÆR EKTE: Forsøk å vise virksomhetens ”personlighet” gjennom kommunikasjon og atferd. La dette påvirke stillingsannonser, bildebruk, foredrag, servering og tone i jobbintervjuet.
  4. VÆR KONSISTENT: Forsøk å bruke samme stil og virkemidler over tid, slik at kandidatene kjenner igjen dere som avsender.
  5. VÆR KREATIV: Unngå klisjeene i markedsføring og stillingsannonser. Gjør eller si noe som er mer originalt enn de andre, og bli lagt merke til på en positiv måte.
  6. VÆR SNILL: Oppfør dere pent og behandle folk med respekt. Ingen vil jobbe for drittsekker.

Klarer din virksomhet å få kontroll på omdømme-kreftene, vil dere ikke bare oppleve at det er lettere å rekruttere ansatte men også at det er lettere å holde på dem.