Hvordan snakker du med jobbsøkere?

Ordbruk og framtoning er viktig for hvordan du blir mottatt i andre enden. Det gjelder i alle sjangere og alle henvendelser mellom folk. Hvordan kommuniserer du med jobbsøkere, både når søknaden er mottatt og underveis i prosessen? Står avslagsbrevene og andre meldinger i stil med stillingsutlysningen? Og vel så viktig er det om utlysningen står i stil med deres tone of voice.

Det er omdømme i alle ledd

Vi hører stadig om jobbsøkere som aldri fikk noe svar fra bedriften de søkte hos. Dersom du får 200 søkere på stillingen er det da veldig mange som sitter med et dårlig inntrykk av din virksomhet. Spesielt kjipt ettersom mange bruker lang tid på søknaden.

Det å bekrefte at søknaden er mottatt og deretter gi beskjed når en ansettelse er gjort er en selvfølge, synes vi.

Det finnes mange nyttige verktøy på markedet som hjelper deg med nettopp dette, så her nytter det ikke med unnskyldninger. Bedrifter og arbeidsgivere må huske på at dere bygger omdømme i alle ledd, som Nils Apeland har skrevet et innlegg om her.

Ingen ønsker seg 199 søkere som forteller vennene sine om den dårlige opplevelsen med å søke hos din virksomhet.

Husk at det er mennesker vi snakker til

«Din søknad på ovennevnte stilling er herved mottatt. Aktuelle kandidater vil bli kalt inn til intervju.»

Bekreftelse er et minimum, men det er også veldig formelt skrevet. Har du skrevet annonsen på en formell måte også?

Det er mennesker vi snakker til, og vi liker å bli sett. Har du prøvd å lage malen slik du normalt sett ville sendt en litt mer personlig e-post? Dersom du jobber i en virksomhet som er mer formell enn butikken på hjørnet, er det likevel mulig å skrive de automatiske e-postene slik at jobbsøkeren føler seg litt mer spesiell enn bare en av mange i bunken. Du trenger bare gjøre noen små grep.

«Hei Kari! Takk for at du søker på jobben som kommunikasjonsrådgiver hos oss. Vi gleder oss til å lese søknaden din og holder deg oppdatert på prosessen videre.

Ha en fin dag.

Med vennlig hilsen..»

En liten huskeliste du kan ha i bakhodet når du skriver en melding til søkerne:

  • Husk at du snakker til en person – bruk DU-form og aktivt språk
  • Ikke vær redd for å vise litt personlighet
  • Unngå standardiserte svar – tør å gå litt utenfor boksen
  • Tenk at du også her bygger omdømme, som bedrift og framtidige arbeidstaker

Enkelt å lage personlige maler

Å kommunisere godt med jobbsøkere trenger ikke å ta så mye tid, så lenge du har gode verktøy som hjelper deg. I rekrutteringsverktøyet til oss i Jobbnorge er det enkelt å personliggjøre meldingsmalene. Det er flere flettekoder som kan inkluderes, slik at søkeren føler at det er en mer personlig melding. Du kan også enkelt gjøre tilpasninger for noen søkere dersom det er behov.

Kommuniserer du godt med jobbsøkerne dine? Bannerbilde
Vil du lære mer? Vi arrangerer gratis webinar 16. april.

Faglig påfyll

Fredag 16. april holder vi et gratis webinar med akkurat denne tematikken. Her møter du rådgivere fra Jobbnorge og tekstdoktor Christine Calvert som skal hjelpe dere litt på veien. I webinaret går vi mer inn på hvordan du kan kommunisere bedre med jobbsøkerne dine og styrke omdømmet til din virksomhet.

Du kan melde deg på her. Lurer du på noe i mellomtiden, eller har du ikke anledning til å få med deg webinaret? Ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne.

 

Les også:

Avslagsbrev er også omdømmebygging

5 tips til gode stillingsannonser