Hvordan skaper du en strukturert rekrutteringsprosess?

Det er lett å være etterpåklok når man jobber med rekruttering. Det er så mange ting man burde ha gjort, men når man står i prosessen er det ikke nødvendigvis så enkelt å huske eller tenke på alt. Et digitalt rekrutteringsverktøy er en god start – da har du god oversikt over store deler av prosessen. Men pass på at du ikke går i copy-paste-fella!

Standard-maler er fristende, men du må samtidig tenke på at en stillingsannonse skal både skille seg ut og snakke til den rette mottakeren.

Hvordan kan du og bedriften din ta eierskap til rekrutteringsprosessene? Samtidig som dere sørger for å:

  • Markedsføre bedriftens merkevare
  • Vise fram verdiene deres
  • Bygge omdømme
  • Gi leseren av annonsen FOMO (Fear of missing out) og søkelyst

Lag deg en oversikt over hvordan dere gjennomfører rekrutteringsprosesser i dag. Hvordan ser det ut fra A til Å? Få gjerne med deg flere fra HR-staben – kanskje dere ser på funksjoner og ledd i prosessen på ulike måter. Godt samarbeid er nøkkelen uansett hva slags jobb du skal utføre. Samhandling gir et bredere blikk og nye innfallsvinkler.

En rekrutteringsprosess består likevel av faste elementer du ikke kommer unna:

  • Behovsanalyse. Hvilket behov skal dekkes? Hva slags kompetanse er nødvendig? Hva mangler dere? En grundig behovsanalyse kan spare dere for store økonomiske belastninger og andre påkjenninger som følge av feilansettelse. Da vet du hvem du skal treffe og hvem som skal forstå det du skriver. Pass på at det er samsvar mellom hva bedriften har behov for og hva du faktisk ber om i annonsen.
  • Stillingsmarkedsføring. Hvordan når du målgruppa? Stillingen bør rettes mot både aktive og passive søkere i et svært krevende marked. Vårt dyktige mediebyrå kan hjelpe deg med gode råd og mediestrategi i en jungel av valg.
  • Søknadshåndtering. Søknadene må leses og behandles. Alle kandidatene bør få oppdatering på prosessen og et endelig svar på sin søknad. Det er å vise respekt for kandidater som har brukt sin tid på å søke, og det er god employer branding.
  • Onboarding. Ta imot og implementer den nye ansatte i bedriftens arbeidsmiljø, hverdag og stilling.

 

Etter onboarding er det lurt å sette av litt tid til evaluering – for læring. Rett og slett «evalulæring». Ble det ansatt noen? Hvorfor eller hvorfor ikke? Fikk dere kvalifiserte søkere? Hvordan fungerer den nye ansatte? Et det noe som kan gjøres annerledes neste gang?

 

Hvordan kan dere forbedre prosessen dere har? Det gjelder å fastsette gode rutiner, slik at kvaliteten er lik uansett hvem som behandler søknadene. Få oversikt over hva som er viktig for deres bedrift, og vær tydelig på hva som må/bør forbedres.

Har dere ikke et rekrutteringsverktøy eller vurderer ulike muligheter? Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat og en demo av hva vi i Jobbnorge kan tilby.