I august starter prosjektleder Simon Helsvig og Einar Halvorsrud i Finnmark Trainee første traineeprogram. Foto: Orinor AS
Med rekrutteringsverktøyet til Jobbnorge på plass, kunne prosjektleder Simon Helsvig i Finnmark Trainee på rekordtid lansere sitt nye traineeprogram, søke etter kandidater og håndtere alle søkerne på en profesjonell, effektiv og enkel måte.
– Hvordan tiltrekke oss de beste folkene, når det er mangel på kompetanse over hele landet, ikke bare i nord?
Simon Helsvig og Einar Halvorsrud i utviklingsselskapet Orinor AS beskriver hvordan flere finnmarksbedrifter hadde utfordringer med å få kvalifisert arbeidskraft til nøkkelstillinger. Bedriftene søkte etter arbeidskraft hver for seg på tradisjonell måte, men interessen var laber.
– Vi hadde hørt om traineeprogrammene i Salten og Helgeland og hvordan programmene løfter traineene, de ledige stillingene, bedriftene som deltar og hele regionen. Vi tok kontakt med arrangørene og gikk i gang med å lage Finnmark Trainee, forteller Simon og Einar.
Faglig og personlig oppdatering
De fulgte oppskriften til Trainee Salten og Trainee Helgeland med programmer som varer et år og som inneholder felles fagsamlinger for alle traineene. Kvalifikasjonskravet for å delta i programmet ble lagt på bachelor- eller mastergradsnivå.
– Å samle ti til tolv traineer fire ganger i traineeperioden med foredragsholdere, reise og opphold er kostbart. Finansieringen ble avklart i mars med støtte fra blant annet Sparebanken Nord-Norge. Da var det tett opp til fristen for å rekke å få alt på plass til oppstarten av programmet i august. Vi kunne ha utsatt til neste år, men valgte å gi full gass, fortsetter Simon.
Men hvordan markedsføre det nye traineeprogrammet, beskrive bedriftene og traineestillingene? Hvordan håndtere søkerne, registrere kvalifikasjonene, vurderingene som ble gjort underveis og ivareta kommunikasjonen i forbindelse med ansettelsene på en god måte?
Rekrutteringsverktøyet gjorde forskjellen
Prosjektteamet i Finnmark Trainee begynte å undersøke hvem som kunne hjelpe, og fikk høre mye positivt om Jobbnorge. Det veide tungt at også Trainee Salten og Trainee Helgeland bruker Jobbnorges rekrutteringsverktøy.
– Valget av Jobbnorge ble et opplagt valg for oss, fordi rekrutteringsverktøyet deres har det vi trenger. Det er lett å bruke for søkerne og oss som behandler søknadene. I tillegg er personvernet ivaretatt. Politikken vår om å støtte opp om andre nordnorske aktører der vi kan, spilte også inn, legger Simon til.
Jobbnorge tok utfordringen med å få søkeportalen for Finnmark Trainee med annonsemaler raskt opp og stå. Etter få dager var alt klart til å starte søkeprosessen til traineestillinger i ti bedrifter.
200 søknader fra 140 gode kandidater på elleve stillinger var fasiten da søknadsfristen gikk ut rett etter påske. Da hadde stillingene blitt publisert i Jobbnorges kanaler i tillegg til i Nav og Orinors egne kanaler.
Kobler søkere og bedriften sammen
I tillegg til et rekrutteringsverktøy, har Orinor fått en database med kvalifiserte søkere hvor bedrifter som trenger medarbeidere kan finne aktuelle kandidater. Søkere som ikke kom med i traineeprogrammet, kan bli kontaktet om andre stillinger i finnmarksbedrifter, om de har samtykket til det.
– Interessen er så stor blant søkere og bedrifter i Finnmark at vi har utvidet traineeprogrammet og tar inn flere traineer. Det gagner hele landsdelen. Dette hadde vi ikke fått til uten et godt rekrutteringsverktøy, rask respons fra Jobbnorge og effektive kanaler å spre annonsene i, avrunder Simon.