Gi trygghet til jobbsøkerne dine

Utgangspunktet for å skrive en jobbsøknad kan være mange. Noen ganger har det dukket opp en unik mulighet, noen ganger er man på jakt etter nye oppgaver og noen ganger skal du faktisk søke jobb for aller første gang etter endt studie.

Jeg er utdannet journalist og har jobbet som nettopp dette i nærmere ni år. De siste årene har jeg snust veldig på tanken om å utvide horisonten, og samtidig holdt et våkent blikk på hvilke jobber som har dukket opp. Jeg har skrevet mange søknader på den tida. Noen gode, noen mindre gode, noen som har skaffet meg intervju, og én som skaffet meg jobb.

Å bli ivaretatt

For bare noen år siden besto gjerne søkeprosessen i å sende en kortfattet søknad på e-post med CV. Denne havnet i innboksen til en eller annen sjef, som helt sikkert hadde mer enn nok elektronisk post å sjonglere. Ikke visste du om søknaden var mottatt og ikke ante du hvor lenge du måtte belage deg på å vente. Om søknadsfristen var gått ut for flere dager siden, og telefonen fortsatt ikke hadde ringt, begynte håpet å svinne hen.

Om denne måten å søke jobb på skal fungere optimalt, så må også mottakeren være aktiv. På den måten at det kommer en bekreftelse på mottatt søknad, og at du får beskjed dersom stillingen er besatt. Det handler om å få følelsen av å være ivaretatt.

Det er nemlig jobber jeg har søkt på, hvor jeg fortsatt ikke har fått beskjed om at stillingen er besatt. Det oppfattes nærmest som litt arrogant og slapt. Som jobbsøker er det lett å føle seg litt sårbar på et vis. Man skal selge seg inn med sine beste kvaliteter. Da skulle det egentlig bare mangle om man fikk noe form for respons.

Vi liker å føle oss ivaretatt, så enkelt er det. Enten det er som jobbsøker eller samfunnsborger. Dersom du som bedrift er på jakt etter en ny-ansatt, så bør du også vise deg fra din beste side, å ta vare på den eller de som kanskje blir en del av staben. Det høres kanskje banalt ut, men for meg ble det veldig viktig.

Og det er langt fra alle bedrifter som er gode på akkurat dette punktet.

Digitale jobbportaler

Nå er det stadig flere som benytter seg av digitale portaler knyttet til både stillingsannonse og søknadsprosessen. Enkelt kan du registrere deg som bruker og fylle inn CV. Benytter du deg av samme portal flere ganger, slipper du dessuten å fylle ut mange av feltene gang på gang.

Her er det mange fordeler, og den største for min del må være tryggheten.

Jeg vet at søknaden min ligger der. Jeg vet at den har kommet til rett bedrift og jeg vet at den er mottatt og lest. Det får jeg nemlig bekreftelse på.

Går det lenge mellom hver gang du søker en jobb, så slipper du dessuten å lete febrilsk etter den oppdaterte CV-en din. For den ligger allerede lagret i en database. Mange av portalene er dessuten ganske like i oppsettet, slik at en trenger ikke være en teknisk IT-guru for å få det til. Alt er rimelig selvforklarende.

Det oppleves som en ryddig prosess, helt fra du trykker «send søknad».

Min erfaring er at jeg har blitt oppdatert underveis, og fått tilbakemelding på om jeg har vært aktuell for intervju, eller ikke. I tillegg til at jeg har fått melding om at stillingen er besatt, med en liten hilsen om at de takker for interessen.

Det er standardisert, men likevel hyggelig. Det skal nemlig ikke så mye til før man føler seg litt viktigere i en prosess som kan være både skummel og vanskelig.

Hvordan gikk det så til slutt med meg og jobbjakten?
Nå finner du meg i Jobbnorges lokaler, hvor jeg har kapret jobben som medierådgiver. Hvor og hvordan skal man finne den rette kandidaten til ulike stillinger? Da kan det i det minste være lurt å gjøre søkeprosessen enkel.

 

Les gjerne Nils Apeland sine 6 råd om omdømmebygging.

Vil du vite hvordan et system knyttet til stillingsannonsering og søknadsprosessen fungerer? Se her.